Nieuwsbericht

Residentie Refuga: buurtbewoners aan het woord

Een buurt is niets zonder zijn bewoners. Precies daarom laten we een aantal bekende gezichten uit de wijk aan het woord. Mensen die al jarenlang in de omgeving van de Herkenrodekazerne wonen of werken. Als geen ander weten ze wat er leeft in deze stadsbuurt. Hoe hebben zij deze buurt in het centrum van Hasselt zien veranderen? En wat vinden zij van de nieuwe plannen voor de Witte Kazerne?

Anthony Mestr - slagerij Quetin

“ Toen mijn overgrootvader de slagerij opende, was dit nog een volkse buurt. Maar sinds de jaren ‘60 veranderde ze naar één van de commerciële stadsdelen van Hasselt. Steeds minder Hasselaren kwamen hier in de buurt wonen en dat merk je nu nog altijd. ‘s Avonds zie je hier bijna niemand over straat wandelen. Gelukkig zie ik dat er stilaan verandering in komt en krijgt deze wijk weer dat ‘volkse’ karakter van weleer. Het woonproject Refuga met zijn nieuwe inwoners zal hier zeker goed aan doen. Hoe meer mensen in deze stadsbuurt, hoe liever!”

Nicola Corbacio - restaurant La Fontanella 

“Deze buurt heeft het lang moeilijk gehad. Met als gevolg dat er veel leegstand was. Ik heb hier veel handelszaken zien komen en gaan. Maar nu zie je dat de buurt stap voor stap heropleeft. En dat hebben we onder andere te danken aan de komst van woonprojecten zoals Residentie Refuga. Die trekken uiteraard nieuwe mensen aan, en daardoor krijg je meer schwung in de straat.”

Residentie Refuga: buurtbewoners aan het woord
"Hoe meer mensen in deze stadsbuurt, hoe liever!"

Katelijne Kevelaers - boekenwinkel Grim

“ De grote publieke stadstuin wordt straks ongetwijfeld een plaats om tot rust te komen in onze drukke, bruisende stad. En ook bijzonder leuk voor al die nieuwe mensen die erbij komen. Ze zullen nog meer leven in de brouwerij brengen. Ook de plannen die er zijn om tijdelijk ruimte te voorzien voor jonge creatievelingen, vind ik trouwens een erg goed idee. Dat creëert een dynamiek waar talent zich volledig kan ontplooien.”

Gregory Deghislage - brillenwinkel Lunetiq

“Het feit dat ze van de leegstaande gebouwen in de Herkenrodekazerne een nieuwe woonbuurt willen creëren, is niet alleen goed voor de binnenstad maar ook voor de lokale middenstand. Residentie Refuga wordt volgens mij één van de mooiste bouwprojecten van Hasselt. Een prachtig initiatief. Zeker ook met de stadstuin die er komt.”