Nieuwsbericht

Wonen aan het water verveelt nooit

Bouwen aan het water in de stad. Geïnspireerd door succesvolle buitenlandse voorbeelden zoals Barcelona en Hamburg springen almaar meer Vlaamse steden op de kar. In de binnenstad worden rivieren die in de vorige eeuw weggestopt werden, weer blootgelegd. En voormalige industriële havens die de voorbije decennia tot stadskankers verloederden, worden herontwikkeld tot nieuwe hippe en duurzame stadskernen die wonen, winkelen en ontspanning combineren.

‘Waterfront development’ heet die vorm van stadsontwikkeling. Het Eilandje en Nieuw Zuid aan de Antwerpse Schelde, de Oude Dokken in Gent of de Blauwe Boulevard in Hasselt behoren tot de bekendste voorbeelden. Net zoals Leuven, dat de omgeving van de oude Stella Artois-fabriek transformeerde tot een ‘Monaco aan de vaart’ en waar in de binnenstad nieuwe woonwijken verrijzen rond de Dijle. Maar ook kleinere steden zoals het Oost-Vlaamse Aalst, het West-Vlaamse Harelbeke en het Limburgse Bocholt willen de rivier een plaats geven in de stad.

Citymarketing

‘De economie van de stad wijzigt. De industrie, ziekenhuizen en scholen verhuizen naar de stadsrand en steden zetten in op levenskwaliteit en beleving voor de bewoners. Zo moeten de auto en zijn fijn stof plaatsmaken voor winkel-wandelstraten’, zegt Michel Verhoeven van de projectontwikkelaar Kolmont Woonprojecten. ‘De vrijgekomen oude industriële terreinen of verlaten fabriekspanden bieden de steden unieke locaties om de groeiende bevolking te kunnen huisvesten op hetzelfde grondgebied’, verklaart Erik Van Hoof van de projectontwikkelaar Resiterra.

Lees het volledige artikel: http://www.tijd.be/netto/vastgoed/Wonen-aan-het-water-verveelt-nooit/9922818