Nieuwsbericht

Zo pak je leegstand aan

Leegstand tegengaan? Voor een projectontwikkelaar is het een missie. Een opportuniteit, zelfs. Het is een kans om van iets desolaats iets moois te maken. Om de schoonheid en mogelijkheden van een oud gebouw of terrein weer prijs te geven. Daarnaast kunnen jongeren tijdelijk in het gebouw wonen, werken en leven tegen erg betaalbare prijzen. Dit zijn enkele originele projecten die verlaten sites een nieuwe, leuke invulling geven!

Oud Gerechtshof in Hasselt

Dit historische gebouw stond al grotendeels leeg sinds 2011. Zonde. Daarom liet Kolmont er diverse evenementen doorgaan: tv-opnames zoals ‘Stukken van mensen’, fotografiesessies en tentoonstellingen. In 2018 werd het zelfs tijdelijk een unieke, stille studeerplek: de Blokbar. In samenwerking met Interim vastgoedbeheer wonen er sinds 2011 een tiental jongeren. Ze helpen het gebouw te beveiligen én in stand te houden.
Maar daar stopt het natuurlijk niet: het voormalige gerechtshof krijgt binnenkort weer de grandeur van weleer. De minder waardevolle bijgebouwen worden vervangen door een stijlvolle nieuwbouw en een aangename stadstuin. Het totale complex zal dan een dertigtal appartementen, evenals enkele winkels en kantoren omvatten. In samenwerking met ROTOR maken we nu een inventaris om zoveel mogelijk materialen te recycleren of een tweede leven te geven in het nieuwe pand.

Albert Building in Berchem

Ook de site van een oude telefoonfabriek toveren we – i.s.m. leegstandbeheerder FMT – graag om tot een place to be. Vandaag zitten er een 40-tal creatieve bedrijfjes. Zoals Evy Puelinckx, specialist upcycling, en Flora Miranda, een Oostenrijkse modeontwerpster die furore maakt op de Haute Couture Week in Parijs.
Het pand waar ATEA vroeger telefoons fabriceerde, tussen de Belpairestraat en de Boomgaardstraat in Berchem, ondergaat binnenkort een heuse transformatie. Het hoofdgebouw wordt gerenoveerd en de bijgebouwen maken plaats voor een knappe nieuwbouw. De plannen? 81 appartementen, diverse winkels, kantoren en horeca … stuk voor stuk in een trendy stijl die Berchem de nodige New York-vibe geven. 

Zo pak je leegstand aan
"Alles kan, zolang het maar zinvol is voor de stad en haar bewoners!"

Residentie Refuga in Hasselt

Nog een voorbeeld waar we best trots op zijn: de site van de oude Herkenrode-kazerne, nu omgedoopt tot Residentie Refuga. In de paardenstallen, één van de te behouden gebouwen, organiseren we ongeveer drie jaar Kwartier Creatief in samenwerking met leegstandbeheerder FMT. Er zijn al zo’n tiental jonge startende creatievelingen, maar er is nog plaats voor zo’n 20 jonge bedrijfjes.
We bliezen deze plek in het verleden al nieuw leven in dankzij Open Monumentendag, kunstwerken aan de gevels, verhuur aan start-ups, enzovoorts. Workshops, buurtevenementen, tentoonstellingen, bedrijfsruimtes, … alles kan, zolang het maar zinvol is voor de stad en haar bewoners!
Tegen 2021 voorzien we hier maar liefst 141 luxueuze appartementen met winterterras en een publieke binnentuin van zo’n. 4.000 m².