Realisatie

Teniersplaats

Antwerpen (2000)

Oorspronkelijk was het gebouw dus een hotel. Ondanks diverse uitbreidingen, verbouwingen en zelfs een zware brand behield het pand zijn statig voorkomen. 

Deel van de stad

Kenmerkend voor het hoekgebouw is de beheerste, repetitieve gevelarchitectuur. Een tegengewicht voor de exuberante opbouw van de hoekgebouwen in de Leysstraat. Het geheel van volumes, elk met zijn eigen architectuurtaal karakter, houdt vandaag nog altijd stand als een sterk stadsgezicht op de verkeersarme wandelas van het Centraal Station naar de middeleeuwse binnenstad.

Zorgvuldige renovatie

Het doel van project Teniersbuilding? Dit pand naar een nog hoger niveau tillen. De bestaande retailruimtes zijn ontoereikend, de kantoorinrichting op de bovenliggende bouwlagen is sterk verouderd. Het project voorziet daarom in een dubbele aanpak. We renoveren de bestaande gevels zorgvuldig en herzien ze ter hoogte van de plint en de dakverdieping.

Nieuwe winkelruimten

Op het gelijkvloers integreren we royale gevelopeningen, geschikt voor hedendaagse winkelpanden. De nieuwe plint krijgt vorm, geheel in lijn met neoklassieke panden verderop de Meir. Bovenaan creëren we een bijkomende, terugliggende dakverdieping. Het nieuwe gabarit sluit op die manier beter aan bij de hogere bebouwing op de Leien.

Nieuwe structuur

Daarnaast herzien we de structuur van het pand. Dat gebeurt in samenspraak met de Dienst Vergunningen en Onroerend Erfgoed van de Stad Antwerpen. De meermaals verbouwde configuratie heeft nood aan een grondige ontpitting. Bovendien heeft het pand geen erfgoedwaarde meer. Het is dan ook een logische stap om het af te stemmen op de hedendaagse behoeften en regelgeving.

Teniersplaats 3, Antwerpen (2000)