Studie Federaal Planbureau voorspelt stijging van energiekosten
Energiezuinig bouwen, het is vandaag vanzelfsprekend. En terecht, zo bewijst een recente studie van het Federaal Planbureau nogmaals. Volgens het Belgische onderzoeksinstituut wordt energie – brandstoffen, elektriciteit en energiebesparende investeringen – namelijk een grotere uitgavenpost tegen 2030. Nú duurzaam bouwen, is dus broodnodig als je die stijging in energiekosten de komende jaren wil beperken.
Energievooruitzichten voor woningen van 6% naar 7,7%
Hoe komt het nu dat het Federaal Planbureau die conclusie trekt? Wel, dat heeft vooral te maken met de verplichtingen omtrent duurzaamheid in België. Woningen moeten beter geïsoleerd worden, fossiele verwarming moet vervangen worden, zonnepanelen en warmtepompen worden de standaard, …
Nieuwe stookolieketels zijn immers al sinds 2022 verboden. En vanaf 2025 is gasaansluiting niet meer mogelijk bij nieuwbouw. Je moet dan kiezen tussen een warmtepomp, een biomassaketel of een aansluiting op het warmtenet.
Als je een woning koopt met een energiescore E of F moet je die binnen de vijf jaar opwaarderen tot minstens een EPC-label D. Vanaf 2028 wordt dat zelfs C. Vooral mensen die hun huidige woning of pas gekochte woning energetisch moeten renoveren, staan dus voor grote financiële uitdagingen. Daarnaast zijn er geen dalingen in zicht wat betreft de kost van elektriciteit, gas of stookolie.
Het Federaal Planbureau becijferde dus de impact van dit alles op de energiekosten. En die impact is niet min. Vier jaar geleden spendeerde een gemiddeld Belgisch gezin ca. 3.000 euro per jaar aan energie – verbruik en investeringen samengeteld –, dat zou de komende vijf jaar oplopen tot ca. 4.500 euro.
Waar in 2020 energie nog goed was voor 6% van het jaarlijkse gezinsbudget, wordt dat tegen 2030 maar liefst 7,7%. Pas in 2050 zal dit aandeel – dankzij al de duurzame inspanningen – dalen tot naar schatting 4,7%.
Energieneutrale nieuwbouw is een slimme keuze
Hoe je de impact van die stijgende energiekosten voor jouw gezin of bedrijf zo veel mogelijk kan beperken? Door voor nieuwbouw te kiezen én het daarbij meteen zo duurzaam mogelijk aan te pakken. Niet voor niets bouwt Kolmont energieneutrale woningen. Het is simpelweg een slimme zet voor een duurzame toekomst en een lagere energiefactuur nu én later. Bovendien maken we onze woonprojecten alvast fossielvrij. Zo vermijd je dure investeringen om gas en olie te vervangen in de toekomst.