Gerechtshof Hasselt

Oud Gerechtshof eerst Huis van de Sint, daarna complete make-over

Iconisch gebouw op Havermarkt wordt na tijdelijke invulling omgevormd tot appartementen, kantoren en horeca

De langverwachte reconversie van het Gerechtshof op de Havermarkt in Hasselt zal in het voorjaar van volgend jaar van start kunnen gaan. Maar voor het zover is, wordt het gebouw een maand lang omgevormd tot het Huis van de Sint. Promotoren Kolmont en Tans Urban Landmarks geven het iconische gebouw uit 1937 een nieuwe toekomst met 57 appartementen, kantoren en horeca. De herontwikkeling zal het plein niet alleen een vernieuwd gezicht geven, maar zorgt ook voor meer groen, licht en lucht voor de hele omgeving.

Kolmont en Tans Urban Landmarks kochten – onder Havermarkt NV – het voormalig oud gerechtshof in 2018, een iconische plek met een rijke geschiedenis voor vele Hasselaren. Een deel van de gebouwen, huisnummer 6 en 8, zijn verkocht aan een bancaire dienstverlener. Huisnummer 10 krijgt een gedeelde herbestemming waarbij verschillende delen van het gebouw worden afgebroken en heropgebouwd tot 57 appartementen, bedrijfskantoren en een horecazaak.

Om dit alles te realiseren, werkt de ontwikkelaar samen met onder meer Zesth Architects, die instaat voor de ontwikkeling van de nieuwbouwappartementen. Architectenbureau Michel Janssen neemt dan weer het monument De Croone (huisnummer 8) en het bouwkundig erfgoed voor zijn rekening.

Tijdelijke invulling bestaand gebouw

Maar voor de werken aan het oud gerechtshof van start gaan, zal Sinterklaas een maand in het voormalig gerechtshof vertoeven. Vanaf zaterdag 4 november wordt dit de Sint zijn nieuwe thuis. ‘Het huis van Sinterklaas’ is elke dag toegankelijk voor jong en oud tot 5 december. Je kan er spelletjes spelen met de Pieten en Conchita’s, smullen van heerlijke speculaas en naar spannende verhalen van de Sint luisteren.

nieuwsbericht

"Vanuit de Stad kunnen wij dergelijke initiatieven alleen maar toejuichen. Een historisch gebouw krijgt een nieuwe bestemming die inspeelt op de hedendaagse noden. Daarnaast wordt het gebouw in alle eer hersteld en heropgebouwd waar nodig. Het feit dat het huidige gebouw dan ook nog eens een tijdelijke en leuke invulling krijgt, is zeker en vast een mooie extra." - Steven Vandeput, Burgemeester Stad Hasselt

 

Aangename leefomgeving met groen, licht en lucht 

Om extra leefkwaliteit te bieden aan de buurt en de toekomstige bewoners, investeert Kolmont mee in de herinrichting van de Havermarkt. Het gebouw zelf krijgt een centrale binnentuin en de aanplant van bomen in volle grond is zorgvuldig gekozen, zowel op het eigen perceel als op de havermarkt. Het doel van deze invulling is om meer groen, licht én gezonde lucht te voorzien in de buurt. Hiermee wordt ingespeeld op de hedendaagse noden om ook in een stad in een groene omgeving te vertoeven.

Het project is een schoolvoorbeeld van reconversie en circulair bouwen. Kolmont gaat uit van behoud van bestaande gebouwen en recuperatie van bestaande materialen om zo weinig mogelijk nieuwe bouwstoffen te moeten inzetten. Bij de ontmanteling en afbraak van delen van het project wordt ook nagegaan welke bouwmaterialen een tweede leven kunnen krijgen ofwel op de site ofwel in een ander project.

Het project is op wandelafstand van alle voorzieningen en het openbaar vervoer. De 290 overdekte fietsenstallingen met nodige voorzieningen voor E-bikes en 9 overdekte stalplaatsen voor bakfietsen zorgen er bovendien voor dat de auto enkel nodig is voor verre verplaatsingen. Zo draagt Kolmont bij aan het rustig woongenot voor de huidige en toekomstige bewoners in dit bruisend en autoluwe stadsdeel van Hasselt.

"Duurzaamheid en leefkwaliteit staan centraal in dit project. De huidige bebouwde verhardingen en volumes ontharden en ontpitten. We gaan bestaande volumes een herbestemming geven en creëren extra groen op het terrein zelf. Zo streven we naar meer licht, zuurstof en verkoeling op deze centraal gelegen plek in de stad." - Michel Verhoeven, projectontwikkelaar bij Kolmont

 

De start van de werken is voorzien in het voorjaar van volgend jaar. De verkoop van de projecten gaat van start in het voorjaar van 2024, de eerste opleveringen staan gepland voor het najaar van 2026.

Gerechtshof Hasselt

nieuwsbericht

Anderen lazen ook

Voormalige industriële ATEA-site wordt dé hippe woonbuurt aan het Prins Albertpark in Berchem

Residentie Refuga: La vie en rose

Welkom bij Kolmont!
Wens je graag meer informatie?
Neem vrijblijvend contact op.